Ziek of arbeidsongeschikt

Ik ben ziek, wat nu?

Zodra u ziek bent, meldt u dit zo snel mogelijk bij uw werkgever. Op dit moment bent u nog niet langdurig ziek, maar dit kan wel het geval worden. In het onderstaande overzicht bij arbeidsongeschiktheid leest u wat u kunt verwachten als u langdurig ziek bent.

Week 4 – Langdurig ziek

Vanaf de vierde week ziekte bent u langdurig ziek. U en uw werkgever moeten onder meer een bedrijfsarts inschakelen. Samen met de bedrijfsarts kijkt u of u weer kunt komen werken met minder uren of in een andere functie. Natuurlijk kan dat niet altijd.

Week 6 – Probleem beschrijven

Samen met een bedrijfsarts en uw werkgever stelt u een probleemanalyse op. Dit is verplicht vanuit de Wet Verbetering Poortwachter.

Week 8 – Plan van Aanpak

U en uw werkgever maken een plan van aanpak. Hierin beschrijven jullie wat jullie kunnen doen om u weer aan het werk te helpen. Dit plan bespreken jullie verder minstens elke zes weken. Is er in uw gezondheid iets veranderd? Dan kan de bedrijfsarts ook meespreken.

Week 52 – Terugblik

Na bijna 1 jaar ziekte kijkt u samen met uw werkgever terug. Hoe is uw re-integratie tot nu toe gegaan? Heeft iedereen goed contact gehouden en meegewerkt aan uw herstel?

Soms komt uit dit gesprek dat het niet lukt om weer te werken bij uw oude werkgever. In dat geval kunt u op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. We noemen dit re-integratie in het tweede spoor.

Week 88 – Begin aanvragen uitkering

Bent u na anderhalf jaar nog niet beter? Dan stuurt het UWV u een brief over het aanvragen van een WIA-uitkering. Benieuwd hoe hoog uw inkomen wordt met een uitkering? Bereken dit in onze Bereken uw inkomen-tool die beschikbaar is in Mijn NV schade.

Week 93 – Uiterlijk aanvragen WIA-uitkering

Geeft het UWV aan dat u een uitkering mag aanvragen? Dan doet u dit het beste voor deze week via de website van het UWV. Vanaf dit moment kunt u ook een uitkering aanvragen bij NV schade. Dit doet u gemakkelijk via Mijn NV schade.

Week 104 – Twee jaar ziek

Uw werkgever hoeft uw loon niet meer door te betalen. Als u op tijd een uitkering heeft aangevraagd bij het UWV en u heeft daar recht op, dan gaat deze nu in. Als u recht heeft op een uitkering van NV schade, hoort u voor deze tijd wat u kunt verwachten. We kijken hoe u ervoor staat en hoe we u het beste kunnen helpen.

Hoe zit het met mijn inkomen?

De eerste twee jaar dat u niet kunt werken, betaalt uw werkgever uw loon door. Dit doet hij vanaf de eerste ziektedag tot maximaal 2 jaar (104 weken). Het eerste halfjaar krijgt u 100% van uw oude loon. De anderhalf jaar daarna is dat 90%.

Na twee jaar ziekte stopt dit en kunt u bij het UWV een uitkering aanvragen. Hun keuringsarts stelt vast voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Daarvan hangt af of u recht heeft op een uitkering van het UWV. Zelfs met deze uitkering komt u meestal niet tot het inkomen dat u daarvoor had. Daarom vullen wij uw inkomen vaak deels aan. Hoeveel u krijgt, hangt onder andere af van hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. En ook van welke verzekering u bij ons heeft:

Benieuwd wat uw inkomen wordt bij arbeidsongeschiktheid? Gebruik de Bereken uw inkomen-tool die wij beschikbaar hebben in Mijn NV schade om te kijken wat de impact is van arbeidsongeschiktheid op uw situatie.

Wanneer heb ik recht op een uitkering?

Bent u langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan roept het UWV u op voor een keuring. Hun keuringsarts stelt vast voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Hiervan hangt af of u in aanmerking komt voor een uitkering van het UWV en/of een aanvullende uitkering van NV schade. Hoeveel u krijgt, hangt onder andere af van hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent en welke verzekering u bij ons heeft:

Meer weten? U kunt altijd contact met ons opnemen.

Hoe vraag ik een uitkering aan?

Bent u langdurig ziek en heeft u van het UWV gehoord dat u een uitkering mag aanvragen? Dan kunt u ook een uitkering aanvragen bij NV schade. Hieronder leest u hoe dit werkt.

Stap 1 – U vult het aanvraagformulier in

Het aanvragen van een uitkering bij NV schade is eenvoudig. U kunt dit zelfstandig of met onze hulp doen. U kunt een aanvraagformulier downloaden in onze documenten, zodat u deze kunt printen, invullen en via e-mail of post naar ons kunt opsturen. U kunt het formulier opsturen naar werknemer@cometec.nl of via CoMetec, Antwoordnummer 11074, 2600 VC, Delft.

Het invullen van de formulieren doen we graag met u samen. U kunt contact met onze medewerkers opnemen. We lopen er dan stap voor stap met u doorheen. Dit kan telefonisch, maar onze adviseur komt ook graag bij u langs. Dit doen we gratis.

Stap 2 – U stuurt ons alle informatie op

Soms hebben we nog extra informatie nodig. Bijvoorbeeld over uw werk of inkomen. U kunt dit per mail of post naar ons opsturen.

Stap 3 – U hoort of u een uitkering krijgt

Als we alle informatie binnen hebben, beoordelen we uw aanvraag. We sturen u binnen tien werkdagen een brief. In deze brief leest u of u recht heeft op een uitkering. Als u een uitkering krijgt, leest u in de brief ook hoe hoog de uitkering is en vanaf wanneer u de uitkering krijgt.

Stap 4 – Wij nemen contact met u op

Binnen drie werkdagen nemen onze medewerkers contact met u op. Als u nog vragen heeft of als iets onduidelijk is, kunt u dit met deze persoon bespreken. U kunt ook altijd zelf contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Wanneer wordt mijn uitkering betaald?

Wij betalen elke maand rond de 25e uw uitkering uit. Als u nog in de metaal en techniek- of automotive-branche werkt, betalen wij uw uitkering in de meeste gevallen aan uw werkgever. Die betaalt aan u de netto-uitkering. Wilt u de uitkering liever rechtstreeks ontvangen? Dat kan. Dit kan dan wel invloed hebben op uw pensioen. Onze medewerkers kunnen u hier meer over vertellen. Als u niet of buiten de branche werkt, betalen wij het bedrag rechtstreeks aan u.

Wanneer betalen wij in 2024 onze uitkeringen?

In 2024 betalen wij op de onderstaande data de uitkeringen, in de loop van de dag, uit aan u of uw werkgever.

  • 25 januari 2024
  • 23 februari 2024
  • 25 maart 2024
  • 25 april 2024
  • 24 mei 2024
  • 25 juni 2024
  • 25 juli 2024
  • 23 augustus 2024
  • 25 september 2024
  • 25 oktober 2024
  • 25 november 2024
  • 23 december 2024

Ontvang ik iedere maand hetzelfde?

Ja, u ontvangt iedere maand dezelfde uitkering. Wij berekenen op hoeveel uitkering u per jaar recht heeft en verdelen dit over 12 maanden. Ieder jaar ontvangt u van ons een overzicht van wat wij aan u hebben uitgekeerd. Ook ontvangt u een uitkeringsoverzicht waarin staat hoeveel wij u het komende jaar gaan uitkeren.

Blijft mijn uitkering jaarlijks hetzelfde?

We vinden het belangrijk om de uitkeringsgrondslag zo veel mogelijk mee te laten stijgen met de WIA-uitkeringen van het UWV. Ieder jaar op 1 januari en 1 juli besluiten wij of uw uitkeringsgrondslag omhoog mag gaan en met welk bedrag dit gebeurt. Wij doen dat als volgt:

Stijgen de WIA-uitkeringen van het UWV met minder dan 2% in een kalenderjaar? Dan verhogen wij uw uitkeringsgrondslag met de hoogste van de volgende twee stijgingspercentages:

  • de stijging van de UWV-uitkeringen of;
  • de stijging van de lonen in de bedrijfstak met een maximum van 2%.

Stijgen de WIA-uitkeringen van het UWV tussen de 2% en 3% in een kalenderjaar? Dan verhogen wij uw uitkeringsgrondslag met dezelfde stijging.

Stijgen de WIA-uitkeringen van het UWV met 3% of meer in een kalenderjaar? Dan verhogen wij uw uitkeringsgrondslag met minimaal 3% in een kalenderjaar. NV schade beoordeelt in deze situatie altijd of het mogelijk is de uitkering meer te verhogen. Dit is niet gegarandeerd.

Werken naast een uitkering

Wanneer u naast uw uitkering nog kunt werken, is het belangrijk dit ook te doen. Niet alleen blijft u daardoor betrokken bij uw werk, ook heeft dit positieve gevolgen voor uw inkomen. Wilt u weten welke gevolgen arbeidsongeschikt zijn voor uw inkomen betekent? In Mijn NV schade hebben wij de Bereken uw inkomen-tool beschikbaar, waarin u de impact snel kunt zien.  

Bent u in loondienst bij een werkgever?

Dan nemen wij deze inkomsten mee in het berekenen van de uitkeringen van NV schade.

Bent u werkzaam als zelfstandige?

Dan nemen wij de winst vóór aftrek van de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling mee als inkomsten in de berekening van de uitkering van NV schade. Dit geldt alleen voor de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en de uitkering voor de WIA-excedentverzekering.

Wilt u graag werken naast uw uitkering? Maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken. Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag het verkennen van de mogelijkheden.

Hulp van NV schade

Bent u arbeidsongeschikt en krijgt u een aanvulling van NV schade? Wij helpen u graag. Dit doen wij niet alleen door uw inkomen aan te vullen. Maar we helpen u ook op weg als u arbeidsongeschikt wordt. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten en waar we bij kunnen helpen.

Veranderingen doorgeven

Sinds 1 januari 2020 gaan wij uit van de gegevens die wij van het UWV ontvangen. Maandelijks krijgen wij informatie van het UWV. Deze informatie bevat de gegevens die wij nodig hebben voor de berekening van de uitkering van NV schade. Bijvoorbeeld de hoogte van uw uitkering van het UWV en of u inkomsten heeft uit een dienstverband, WW of de ZW. Wij ontvangen deze informatie achteraf als het UWV deze gegevens definitief heeft vastgesteld.

Door een koppeling tussen ons systeem en die van het UWV kunnen wij deze informatie direct verwerken en u sneller informeren over de gewijzigde uitkering van NV schade. Uw voordelen:

  • U hoeft niets meer in te sturen
  • Uw verzekering van NV schade is sneller actueel
  • De kans op onjuistheden en correcties is een stuk kleiner

Het is belangrijk dat u de wijzigingen controleert

Hoewel de kans zeer klein is, bestaat de mogelijkheid dat de gegevens die wij van het UWV ontvangen onjuist of niet actueel zijn. In dit geval passen wij uw uitkering aan op basis van onjuiste gegevens. Als wij uw WIA-werknemersuitkering wijzigen, dan krijgt u hier een brief van. Als u het idee heeft dat gegevens niet kloppen, willen wij u dringend verzoeken contact met ons op te nemen.

Bent u zelfstandige?

Dan krijgen wij de gegevens van het UWV ook pas door op het moment dat de gegevens definitief zijn vastgesteld door het UWV. Dit is dus achteraf en vaak 1 keer per jaar rond september/oktober over het voorgaande belastingjaar. Om te voorkomen dat u achteraf te maken krijgt met ongewenste terugvorderingen of verrekeningen is het aan te raden om contact met ons op te nemen voor afspraken met betrekking tot uw uitkering van NV schade.

WAO-regeling

Bent u arbeidsongeschikt geraakt voor 1 januari 2004? Dan heeft u te maken met de oude WAO-regeling. Deze wet is in 2004 vervangen door de WIA. De wetten en regels van de WAO kunnen anders zijn dan die van de WIA. Kijk op de website van het UWV voor meer informatie over de WAO-regeling. Heeft u vragen? Neem contact met ons op.